Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Θυρεοειδής και μεταβολισμός

Λίγα λόγια για τον  ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ ΑΔΕΝΑ
Θυρεοειδής,  περιοχή: λαιμός,έκκριση: ορμόνη θυροξίνη  Ο θυρεοειδής βρίσκεται στο λαιμό, πάνω από τον αναπνευστικό σωλήνα, κοντά στο λάρυγγα ενώ καταλαμβάνει αρκετά μεγάλο όγκο. 

Είναι σύνηθες ο θυρεοειδής να ευθύνεται για τη δυσλειτουργία του μεταβολισμού;
Όχι. Συνηθέστερα, το υπέρβαρο και η παχυσαρκία δεν οφείλονται σε πρόβλημα του θυρεοειδούς. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί σωστά, ενδέχεται να επηρεαστεί ο μεταβολισμός και το βάρος.
Τι σημαίνει η φράση «έχω θυρεοειδή» και ποιες είναι οι συχνότερες παθήσεις του θυρεοειδούς;
Σημαίνει είτε ότι το άτομο πάσχει από υποθυρεοειδισμό (υπολειτουργία), είτε υπερθυρεοειδισμό (υπερλειτουργία) ή από οζώδη βρογχοκήλη (μεγαλύτερος του φυσιολογικού θυρεοειδής με διογκώσεις από ομάδες κυττάρων του θυρεοειδούς ). Αυτές οι παθήσεις είναι συχνότερες στις γυναίκες, σε μέλη της ίδιας οικογένειας αλλά αυξάνονται και με την πάροδο της ηλικίας.
Προκαλεί η παρουσία οζιδίων διαταραχές στο μεταβολισμό;
Όχι. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα οζίδια δεν επηρεάζουν τη λειτουργία του αδένα και επομένως το μεταβολισμό και το βάρος.
Εάν ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί σωστά μπορεί ο μεταβολισμός να επανέλθει στο φυσιολογικό;
Ναι. Με τη σωστή αγωγή και παρακολούθηση, την οποία καθορίζει ο ενδοκρινολόγος, η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αντιμετωπίζεται ενώ επαναφέρεται στα φυσιολογικά και η ρύθμιση του μεταβολισμού.
Ποιές είναι οι θεραπείες για τις παθήσεις του θυρεοειδούς;
Στον υποθυρεοειδισμό χορηγείται αγωγή υποκατάστασης δηλαδή θυροξίνη καθημερινά. Ο υπερθυρεοειδισμός αντιμετωπίζεται ανάλογα με την αιτιολογία, την ηλικία αλλά και τυχόν συνοδά προβλήματα υγείας είτε με αντιθυρεοειδικά φάρμακα, είτε με ραδιενεργό ιώδιο είτε με χειρουργική αφαίρεση. Η οζώδης βρογχοκήλη χρήζει παρακολούθησης και περιοδικού ελέγχου, σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιείται θυροξίνη, σε λίγες περιπτώσεις ραδιενεργό ιώδιο και βέβαια η οριστική θεραπεία που συστήνεται σε κάποιες περιπτώσεις είναι η χειρουργική αφαίρεση (ολική θυρεοειδεκτομή) καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο κακοήθους εξαλλαγής των οζιδίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου